
Smuldrepai med epler er en enkel og elsket klassiker i den norske eplehøsten. Server med hjemmelaget vaniljesaus eller en klatt créme fraîche, og nyt de friske, norske eplene i søt innpakning!
Porsjoner: 8 porsjoner
Vanskellighetsgrad Middels
Tidsbruk 40-60
Kcal Pr porsjon: m/sukker: 320 kcal - m/sukrin gold: 225 kcal
Ingredienser
- 1 kg epler
- 1 ss vann
- 100 g sukker kan byttes ut med Sukrin gold
Smuldre-topping
- 100 g spelt mel/ hvetemel
- 100 g smør
- 50 g havregryn eller 4-korn frokostblanding
- 100 g sukker kan byttes ut med Sukrin gold
Slik gjør du
- Forvarm stekeovnen til 200 °C.
- Skrell eplene, ta ut kjernehuset og skjær eplene i terninger.
- Ha eplebitene i en kjele eller stekepanne og tilsett vann og sukker. Tips: Smak gjerne litt på eple og vurder hvor mye sukker du trenger å tilsette. Er eplet veldig søtt så kan du med fordel redusere sukkermengden.
- Fres eplebitene i 5-6 minutter, til de begynner å bli myke, og sukkeret har smeltet helt
- Hell eplebitene over i en paiform eller annen ildfast form.
- Smuldre mel og smør med fingrene eller i hurtigmikser. Tilsett havregryn eller 4-korn og sukker og bland godt. Dryss blandingen jevnt over eplebitene. Tips: Prøv deg fram med krydder i smuldre-toppingen. Kanel, ingefær, muskat og kardemomme er alle gode krydder som passer sammen med epler, og som vil sette særpreg på paien. Hakkede nøtter kan også blandes inni smuldre-toppingen.
- Plasser formen midt i ovnen og stek paien i 30-35 minutter, til toppen er gyllen og sprø
- Server smuldrepaien varm eller lun med hjemmelaget vaniljesaus, creme fraiche eller råkrem (dette er ikke med i kaloriberegningen).
Denne oppskriften er hentet fra matprat.no.