Lene Bore har vært sporty å stille opp i Jærbladet for å være med å inspirere andre til å ta tak i livsstilen sin. Det er aldri for seint å starte, og det handler om å gjøre små endringer og holde dem over tid. Les hvordan Lene klarte å gå ned 40 kilo og stabilisere seg der. Jeg er imponert og det har vært en glede å hjelpe henne gjennom denne prosessen.

Skrevet av Trude Håland <trude@jbl.no>  01.03.19:

Lene hadde slitt med med overvekt omtrent halve livet, og unngikk å være med på sosiale aktiviteter. For seks år siden tok Lene Bore grep.

HELSE: Den 36 år gamle læreren og tobarnsmoren er ikke den som liker å stikke seg fram, men har latt seg overtale til å fortelle sin historie om den ekstreme vektnedgangen og veien til en bedre helse. Jærbladet møter henne i lokalene til  personlig trener og slankecoach, Hilde Nilssen, som driver «Lett og stabil» på Bryne. Det var her det hele startet i 2013, med Nilssen som veileder.

 

– Huff, jeg klarer nesten ikke å se på de bildene, sier Bore, lent over datamaskinen. Nilssen har funnet fram før og nå-bilder som dokumenterer reisen mot et lettere liv – på alle måter.

Foto: Trude Håland

For mye av det meste

To store vektmanualer plasseres på gulvet, hver av dem på 20 kilo.

– Løft dem og kjenn på vekta. Det er tungt. 40 kilo er mye, sier Nilssen.

Skrus tiden over 20 år tilbake, var Lene Bore fra Klepp i ungdomsårene. Hun var ikke overivrig med trening, men spilte håndball et par ganger i uka. Gjennom ungdomstida la hun gradvis på seg. Hun spiste for mye av det meste.

– Jeg var jo også da klar over hva som var sunn og usunn mat, men ikke hvor usunt enkelte ting var, sier hun.

Til slutt ble hun så stor at det ble vanskelig å finne klær i vanlige butikker.

– Følte du deg så stor som du ser ut på bildet, spør Nilssen.

– Nei, for kiloene kom på gradvis. Jeg ser jo at jeg var større enn det jeg følte jeg var selv. Det er utrolig rart å se på og tenke at det var meg.

 

Foto: Trude Håland

Jeg følte meg ikke vel

Bore ser på et bilde hvor hun sitter i sofaen med ei stor pute foran magen. Det var det første hun gjorde da hun satte seg ned – lette etter noe å kamuflere seg med. Hun likte svært lite å bli tatt bilde av og synes det var ubehagelig hver gang et kamera dukket opp. I perioder valgte Bore bort sosiale aktiviteter og festligheter fordi hun aldri hadde klær hun synes passet.

– Jeg følte meg ikke vel. Den enkleste utveien ble å la være å gå på ting, sier hun.

Lene Bore ble mor til en gutt i 2009, og så kom jenta tre år senere, i 2012.

– Det snek seg på enda flere kilo under den første graviditeten og etterpå, og det var lett å bare bli værende i den bobla. Jeg tenkte at jeg ikke orket å stresse med kiloene før jeg var ferdig med unger, sier hun.

 

Oppsøkte hjelp

Da yngstejenta var ett år gammel, bestemte imidlertid Bore seg for at nok var nok. Hun ville ned i vekt. Sakte, men sikkert kom livsstilsendringen i gang.  For seks år siden tok Klepp-kvinnen  kontakt med Hilde Nilssen for å melde seg på slankekurs og samtidig få personlig oppfølging. To år og seks kurs senere var vekta redusert med 40 kilo.

– Hilde er alminnelig, jordnær, lytter og gir gode råd. Jeg synes det var lett å ha gode samtaler og trives sammen med henne. Jeg ble motivert til virkelig å gjøre en innsats etter at vi hadde pratet sammen, roser Bore.

For et slikt prosjekt er vanskelig å gjennomføre helt på egen hånd. Mange velger slankeoperasjon som en løsning på vektproblemene, men det var ikke aktuelt for Bores del.

– Jeg tenkte aldri på det som et alternativ. Det virket skremmende, sier hun.

 

Økt selvtillit og selvfølelse

I dag er Lene Bore en annen utgave av seg selv. Ungene, som snart fyller sju og ti år, husker ikke moren som overvektig og ler godt når de ser på bilder fra «gamle dager». Heller ikke de nyeste kollegene på Bore skule kjenner henne fra den tiden.

Hverdagen som «normalvektig» er annerledes. I tillegg til å knekke koden for vektreduksjon, oppdaget Bore også treningsgleden underveis. Hun som alltid hadde hatet å jogge, snører i dag på seg løpeskoene tre ganger i uka uten problem.

– Jeg synes faktisk det er kjekt, og løper ikke fordi jeg absolutt må. I tillegg supplerer jeg med styrketrening og fjellturer.

 

Foto Trude Håland

 

Hverdagen som lærer i full stilling på småtrinnet og to barn som krever sitt, er hektisk. I tillegg driver hun et enkeltmannsforetak med fotograf-oppdrag, og har eget studio.

– Energien og overskuddet er jo mye større. Det har vært mange gevinster å hente.

Også selvfølelsen og selvtilliten har steget noen hakk. Det er ikke lengre viktig å ha noe som skjuler magen, og treningsklærne sitter som støpt.

 

Fremdeles oppfølging

Det er fire år siden Lene ble 40 kilo lettere. En sommer snek det på seg noen igjen, men nå kjente hun verktøyene og fant tilbake til det som i dag er trivselsvekta.

– Jeg har blitt veldig bevisst på hvor mange kalorier som finnes i det jeg spiser, og er streng mot meg selv. Jeg teller kalorier og logger det i en app fordi det hjelper meg å holde kontrollen, sier hun.

Å endre livsstil kommer ikke av seg selv, ikke minst krever det innsats å holde seg på det nivået man ønsker og føler seg vel med.

– Jeg klarte det med sterke vilje, men også fordi Hilde hele tiden har sittet på skuldrene mine og styrt meg i riktig retning. Det er jeg veldig takknemlig for. Jeg går fremdeles til oppfølgingstime én gang i måneden. Da er det kroppsanalyse, veiing og så prater vi om det jeg synes kan være utfordrende i forhold til å holde vekta stabil, sier Bore.

– Vi skal få deg til å slutte med den appen, selv om jeg vet du er glad i det verktøyet, smiler Nilssen.

 

Vekta betyr ikke alt

Hun roser pågangsmotet.

– Lene har vært utrolig utholdende. Underveis var det ikke alltid at kiloene rant av i tempoet hun ønsket, men hun var ekstremt nøye og holdt seg til planen. Og så hadde hun troen, sier hun.

Hilde Nilssen har i flere år hjulpet folk med sitt eget utviklede opplegg for vektreduksjon og trening. Hjemme i kjelleren har hun innredet et lyst treningsrom der hun kjører faste timer og tar imot kunder én til én.

– Det er kjekt å se at metoden og opplegget fungerer, sier Nilssen, som egentlig ikke er opptatt av selve vekta.

– Det er kjekt å se at metoden og opplegget fungerer, sier Nilssen, som egentlig ikke er opptatt av selve vekta.

– Det handler ikke om hvordan du ser ut, men hvordan du føler deg. Alle kan ikke smette inn størrelse 36. Drivkraften i mitt arbeid er å øke folks livskvalitet.

 

Hun slår fort hull på noen myter omkring vekt.

– Mange blir fortvilte om de har gått opp et halvt kilo siden forrige veiing, men ofte har redusert fett og gått opp i væskeinnhold. Dermed kamufleres vektnedgangen. Eksempelvis binder man væske om man spiser mye saltholdig mat. Om man stresser mye og sover lite, kan vekta vise oppgang som egentlig ikke er reell. Det er væskebalansen som aldri er helt konstant, understreker Nilssen.