
Plukkfisk er en flott måte å bruke opp rester av kokt fisk på. Dette er husmannskost med røtter i Hordaland, og varieres ut fra hvilken fisk du har tilgjengelig – både fersk, saltet og røkt fisk smaker nydelig i plukkfisk.
Porsjoner: 4 porsjoner
Vanskellighetsgrad Middels
Tidsbruk 20-40 min
Ingredienser
- 600 g lettsaltet torsk
- 400 g kokte poteter
- 2 stk løk
- 1 stk purre
- 2 ss smør
Hvit saus
- 4 ss smør
- 2 ss hvetemel
- 1 l melk
- ca 1 krm revet muskat nøtt
Pynt
- 1 kvist frisk dill
Slik gjør du
- Bruk fingrene og del fisken i mindre biter.
- Skjær ferdig kokte poteter i biter.
- Finhakk løk og skjær purreløk i tynne skiver.
- Smelt smør i en kjele og fres løk til den er myk og blank. Rør inn mel. Spe med melk mens du rører. Kok opp og la sausen småkoke i ca. 10 minutter. Sausen skal være forholdsvis tykk. (hvis du vil gjøre sausen magrere, kan du velge posesausen til Toro).
- Vend fisk, potetterninger og ¾ av purren inn i sausen. Varm forsiktig opp til kokepunktet og smak til med salt, pepper og muskat. Dryss over resten av purren, pynt med litt dill og server, gjerne med flatbrød.
- Mange vil gjerne ha sprøstekt bacon til klippfisken, og flere steder serveres den med en klikk smør på toppen. Et magrere tips er å steke spekeskinke på 180 grader i ca 10 min i ovnen og dele det i biter. Det smaker salt og er sprøtt og fungerer godt som erstatning for bacon.
Denne oppskriften er hentet fra matprat.no.