OM MEG

Min ryggsekk

– og mine erfaringer

Mitt hvorfor og hva som driver meg

Nå vil jeg fortelle litt om meg selv og hvorfor det å hjelpe folk til å få et bedre liv er drivkraften i meg. Jeg er 1970-modell og oppvokst på Jæren. Hele livet har jeg trent og slanket meg og higet etter å være tynn, godt trent, fin, flink og ha en karriere. Som 12 åring begynte jeg i Nærbø sykkelklubb hvor vi trente 6 dager i uken og reiste land og strand og syklet ritt. Jeg ble Vestlandsmester, og 4 plass i NM. Jeg hadde talent, men sluttet som 16 åring når gutter, fest og bazar ble viktigere for meg.

Jeg giftet meg og ble mor som 19 åring og da jeg var 21 år hadde jeg to flotte gutter. Ekteskapet røk etter noen få år, og 23 år gammel var jeg alenemor, hadde eget hus, god jobb, men ingen formell utdannelse. Det var ikke helt slik jeg hadde sett for meg at livet mitt skulle bli. Men bestemte meg for å gjøre alt jeg kunne for at livet skulle bli slik jeg ønsket det for både guttene og meg. Vi hadde det veldig bra, og jeg lærte mye i den perioden.

Men det var en ting jeg ikke hadde god kontroll på, nemlig vekten min. Jeg la fort på meg og syns jeg var for stor. Jeg hadde en mor som hadde bestemt seg for at døtrene ikke skulle bli overvektige og passet på at vi ikke spiste for mye. Det var ikke bra for meg. Det endte opp med at jeg slanket meg hele ungdomstiden og fortsatte i voksen alder. Jeg klarte aldri holde vekten stabil. Jeg gikk opp og ned som en jojo.

Jeg har prøvd alle mulige dietter, som blant annet faste, lavkarbo (ketose), sykehusdietten, Cambridgekuren og mer. De fleste dietter virker. Du går ned i vekt, men klarer ikke holde deg der. Derfor fikk jeg en aha-opplevelse da jeg endelig fant en måte å gå ned i vekt på, som jeg kunne leve med videre.

Endelig ned i vekt – dette virket!

I år 2000 var jeg tyngre enn noen gang. Jeg unngikk å bli tatt bilde av, trente lite, gikk aldri på vekten, klaget på kiloene til venninner mens jeg stappet i meg på smågodt. Jeg følte meg skikkelig lite tilpass. Ingen klær passet og jeg unngikk å se meg i speilet. I April 2000 begynte jeg på ned i vektkurs, og ble overrasket. For jeg kunne spise alt, men i riktige mengder og ikke hver dag. For første gang i mitt liv gikk jeg ned i vekt, på en «normal» måte. Jeg kunne ikke forstå at jeg skulle spise så mye mat og gå ned i vekt. Men det virket. Jeg begynte å gå turer og jogge og kom i bedre form. Jeg begynte faktisk å synes det var lett. Hvorfor hadde jeg ikke gjort dette før? Etter 4 måneder hadde jeg tatt av 13 kilo og følte meg som et nytt menneske. Jeg nøt kommentarene fra venner og kjente og kjøpte mer klær enn bankkortet hadde godt av.

Jobben med å stabilisere vekten var og er fremdeles tøff til tider. Det ble lettere å holde vekten da jeg innså at jeg måtte holde på de nye vanene, ellers er det strake veien opp igjen. Vekten svinger fremdeles noen kilo, men jeg vet hva som skal til og begynner aldri på det jeg kaller «usunne dietter».

På jakt etter en hobby – ble kursleder

I 2003 ble jeg kursleder i Grete Roede ved siden av full jobb. Jeg jobbet som innkjøp- og it-sjef og syns det var helt fantastisk å kunne jobbe med folk, hjelpe dem til å få det slik jeg hadde fått det.  Jeg elsket å hjelpe andre. Beste hobbyen ever, og i tillegg tjente jeg penger på det. Her ble frøet sådd, for noe som skulle bli starten på min fremtidige lidenskap, livsverk og levemåte – Lett & Stabil.

Møtte veggen i 2011

Januar 2011 møtte jeg veggen, noe jeg aldri trodde skulle skje meg. Jeg som trodde jeg klarte alt, satt plutselig i joggedressen og strikket i flere måneder. Det var et tøft, men lærerikt år, som når jeg aldri ville vært foruten, men jeg ville ikke hatt det året om igjen. Året jeg var sykemeldt har lært meg mye om hvor viktig det er å lytte til kroppens signaler og slutte å gå på akkord med deg selv. Gjør du ikke det, tar kroppen selv tak og «slår» bena under på deg slik at du blir nødt å roe deg ned.

De første tre månedene gikk jeg opp tre kg og hadde formelig glemt alt jeg kunne om kosthold og trening. Plutselig en dag spurte en venninne meg om jeg hadde gått på vekten i det siste.  Jeg ble irritert og sa at det ville jeg ikke, for jeg var jo syk. Etter noen dager forsto jeg at jeg måtte få øynene opp og fikk litt sjokk da jeg gikk på vekten. Jeg begynte sakte men sikkert å gå små turer, og tok tilbake det sunne gode kostholdet igjen. Jeg kjente at dette var den viktigste medisinen jeg trengte for å bli frisk. Jeg satte meg mål om å løpe halvmaraton året etter og klarte det. Jeg valgte å si opp den «skikkelige» jobben min for den ga meg ingen mening lenger. Jeg ville jobbe med det jeg brant for nemlig med å hjelpe folk med å gå ned i vekt og bli mer fysisk aktive slik at kunne få en bedre helse/livskvalitet og føle seg mer vel i egen kropp. Det ble starten på Lett & Stabil.

Lett & Stabil – helt på egenhånd

I 2012 startet jeg firmaet Lett & Stabuk, for nå ville jeg lære alle hvordan de kan komme i bedre form ved å endre kosthold og livsstil.  I 2013 begynte på akademiet for personlig trening. I 2014 begynte jeg på Universitet for å få faglig tyngde innen coaching og veiledning. I 2015 tok jeg Coaching & EQ på BI, i 2016 tok kurs hos Balanz for å lære mer om kroppen og muskler. Etter 13 år som kursleder for andre, bestemte jeg meg for å lage å mitt eget konsept for å hjelpe folk til å gå ned i vekt. Jeg hadde mye erfaring og visste hva folk trengte. Alle kan ikke behandles i samme form, for vi er forskjellige. Jeg ville lage et opplegg som ble tilpasset kundens livssituasjon og mennesketype. Metoden er basert på Helsedirektorates anbefalinger +/- og mye egne erfaringer med mine kunder og meg selv. Det er et fleksibelt og tilpasningsdyktig opplegg, som passer til kvinner og menn i alle aldre.

Lett & Stabil – drømmen gikk i oppfyllelse

I august 2017 lanserte jeg konseptet for vektoppfølging og stabilisering, og det fikk virkelig en pangstart. Jeg fikk nye og gamle kunder både lokalt og på nettkurs. Da Jærbladet (lokalavisen) skrev om meg i mai 2018 tok det helt av. Jeg var i ekstase!

Etter det første året hadde budskapet mitt nådd frem til folk via hele landet. Digikurs og nettkurs har blitt populært og vi får kunder fra hele landet. Men det er også veldig mange som ønsker en-til-en oppfølging med personlig oppmøte. Det viktigste for meg er å hjelpe til med å finne en god måte å leve på, som bidrar til at vekten holder seg stabil uten stress og kun fokusere på det.

Pr. august 2021 er vi 4 kursledere i Lett & Stabil og jeg er stadig på utkikk etter flere som passer inn i Lett & Stabil sitt kurslederteam.

Utetreninger – lavterskeltilbud

I 2020 mens vi hadde strenge restriksjoner pga covid-19, var det en venninne som var etter meg og sa: kan ikke du starte opp med utetreninger? Jeg hadde meldt meg på med en gang. Det skulle ikke mer til, så satte jeg gang med å planlegge dette konseptet. Jeg fikk raskt med meg 4 trenere, og gikk gang. Pr. august 2021 er vi 6 trenere, og masse folk på trening.

Jeg er så glad at jeg valgte å følge drømmen min –  jobbe med det jeg brenner aller mest for!

– Hilde