
Hva liker du best av focaccia og pizza? Her slipper du å velge! En saftig og tykk bunn toppet med laks, søte jordbær og hjemmelaget ponzusaus.
Porsjoner: 6 porsjoner
Ingredienser
- 500 g hvete/spelt mel alt. bruk 150 g fint sammalt for å få det grovere
- 0,5 ts salt
- 0,5 pk gjær (fersk eller tørr)
- 3,5 dl vann
- 1 ss flytende honning
- 2 ss olje
- 2 ss olje som topping
- 2 ts flaksalt
Pizzatopping:
- 200 g salmalaks
- 0,5 ts salt
- 0,5 ts pepper
- 100 g jordbær
- 100 g fetaost
- 1 ss sesamfrø
- 4 stilker frisk koriander
- 3 ss ponzusaus se oppskrift nedenfor:
Ponzusaus
- 0,5 stk chili
- 2 ss finhakket koriander
- 1 fedd hvitløk
- 1 ss finrevet frisk ingefær
- 1 ss riseddik
- 0,5 stk saften av lime
- 1 ss flytende honning
- 0,5 dl soyasaus
Slik gjør du
- Ha alt det tørre i en bakebolle. Bruker du tørrgjær har du gjæren i bollen sammen med det tørre. Skal du bruke fersk gjær kan du smulde gjæren rett i bakebollen, dersom du bruker maskin. Skal du elte for hånd bør du løse opp den ferske gjæren i lunken væske.
- Spe med vann (kaldt eller romtemperert). Tilsett honning og olje. Elt deigen i minimum 10 minutter.
- Når deigen eltes i kjøkkenmaskin vil temperaturen gradvis stige. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men med tilstrekkelig elting vil temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Bruk derfor kald eller romtemperert væske. Hevingen kan noen ganger ta litt lengre tid, avhengig av deigtemperatur - men deigen vil også få en bedre smak.
- Ha over olje, dekk til og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 45 minutter. Klem ut deigen på et bakepapirkledd stekebrett, eller i en smurt form. La deigen etterheve i 20-30 minutter.
- Bruk fingertuppene og lag små groper i deigen. Drypp over olje og strø over flaksalt.
- Sett focacciaen i ovn på 200 °C (bruk over- og undervarme), og stek i ca. 30 minutter. Avkjøl på rist.
- Gjør klar toppingen. Stek salmalaks i 30-60 sek. på hver side, på middels høy varme, for å få en stekeskorpe. Den skal ikke være gjennomstekt. Krydre med salt og pepper. Avkjøl.
- Skjær laksen i tynne skiver på skrå. Del jordbær i biter.
- Legg på toppingen rett før servering. Start med spinatblader, legg deretter på laks og jordbær, før du smuldrer over fetaost, og drysser på sesamfrø og korianderblader. Drypp over litt ponzusaus rett før servering, og server gjerne litt ekstra saus ved siden av.
- Ponzusaus: Finhakk chili, hvitløk og korianderblader og ha det i en bolle. Rasp frisk ingefær og ha det i bollen sammen med soyasaus, riseddik, limesaft og honning. Visp alt godt sammen. Ponzusausen kan med fordel lages dagen før, da den har godt av å godgjøre seg før den skal serveres.