Hjem
Spiser du mer enn du sier?
Mann som spiser usunn mat. Foto.

Spiser du mer enn du sier?

Ny studie viser at folk spiser i gjennomsnitt 900 kcal mer enn de ønsker å si i løpet av en dag.
Det tilsvarer ca 3 pizzastykker fra Pizzabakeren, 300 cherrytomater, 5 halvlitere øl, syv små poser potetgull eller 18 epler.

Denne studien ble gjort på 221 voksne mennesker fra England, gjennomsnittsalderen var 54 år, og jevnt fordelt mellom kvinner og menn. En tredjedel av disse hadde en BMI som overvektig.
Dette viser at det er en myte at det er overvektige folk som underrapporterer hvor mye de har spist. Det gjelder både tynne, normalvektige og overvektige.

Man kan spør oss selv hvorfor de fleste underrapporterer hva de har spist, og Professor Lars Fredrik Handler Svensen sier at det er uvisst om vi lyver mest for oss selv eller andre. Men vår tendens for selvbedrag er såpass sterk at han vil tippe at vi lyver mest for oss selv. Det å lyve om mat kan føles som uproblematisk. Siden det ikke rammer andre. Når man har fortalt denne usannheten, vil man også begynne å tro på den, sier han.

I tillegg kan matinntaket være så skambelagt, at det kan føre til at man unnlater å rapportere alt man spiser.

Du kan lese studien her. Nrk har også skrevet om dette og gitt meg inspirasjon til å ta tak i dette, du kan lese artikkelen her.

Hva gjør det med oss?
Det gjør at vi kan få i oss for mye energi i forhold til vi trenger. Ofte gjør vi dette ubevisst. Putter litt i munnen her og litt der, og tenker ikke så mye over det. Den type spising kaller vi å spise på autopilot og blir fortrengt av mange. Dette kan føre til at vekten øker og du «forstår» ikke hvorfor. Du spiser jo ikke så mye…

Andre tilfeller er når man spiser opp hele chipsposen i skapet før middag, spiser opp restene etter middag når ingen ser på. Eller lager oss en hamburger til kvelds samtidig som sjokoladen i skapet blir dessert. Den type spising kommer ofte i tillegg til den vanlige maten. Den type spising liker de fleste ikke å snakke om. Fordi de angrer, føler skam eller er redd for å høre hva de andre sier.

Kjenner du deg igjen i noe av dette, da kan du gjøre dette:

  • bli mer bevisst på hva du skal spise gjennom dagen
  • hold deg til måltidene, unngå å spise mellom måltidene
  • unngå å ha snacks og usunn mat som frister i hus
  • spis deg mett til måltidene
  • drikk nok i løpet av dagen. Fordi sug etter noe kan forveksles med at du er tørst.
Ønsker du å dele denne artikkelen?
Ikke gå glipp av siste nytt

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få de siste nyhetene før alle andre!