Hjem
Slik påvirkes hjernen av overgangsalderen
Slik påvirkes hjernen av overgangsalderen

Slik påvirkes hjernen av overgangsalderen

Noen får det vi kaller hjernetåke, som beskrives som en følelse av at hodet sitter fast i tåke eller bomull. Når man har det slik er det vanskelig å tenke klart. Noen får også konsentrasjon og hukommelsesproblemer.

Østrogen og testosteron er viktige hormoner for hjernen funksjon og energi. Disse hormonene faller kraftig i overgangsalderen, og kan dette merkes på hjernens funksjon. Dette kan begynne i perimenopausen som kan starte 0-10 år før selve menopausen. Du kan bli ukonsentrert, være mer sårbar for stress, huske dårligere, bli fortere mentalt trøtt og litt tregere.

Østrogen er en av byggesteinene i mange av prosessene i hjernen vår, den beskytter og stimulerer. Dette blir påvirket i overgangsalderen, og det er det viktig at du vet noe om. For da har du mulighet til å ta viktige grep for å få det bedre med deg selv.

Jeg vil tro at mange blir redde og bekymret når de opplever å ha hjernetåke. Mange tror de er alvorlig syke og har fått demens. Dette holder mange for seg selv. Tenk hvor mye bedre det hadde vært å snakket med andre om det, og fått høre at mange andre har det akkurat på samme måte. Da ville nok mye av bekymringene og frykten for å være syk forsvunnet.

Hjernetåke går for over for de fleste. Hjernen tilpasser seg. Vi har en imponerende hjerne.

Her er noen gode tips du kan gjøre for å gjøre situasjonen bedre:

  • Få nok søvn
  • Tren og vær i aktivitet
  • Mindre stress
  • Ha fokus på bra kosthold, mer grønnsaker, frukt og bær, mer kostfiber, mindre rødt kjøtt
  • Bruk hjernen, lær deg noe nytt
  • Hormonterapi


Ønsker du å dele denne artikkelen?
Ikke gå glipp av siste nytt

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få de siste nyhetene før alle andre!