Hjem
Aktiv surdeigstarter

Aktiv surdeigstarter

Skal du bake med surdeig trenger du å gjøre surdeigsstarteren din «aktiv». Starteren bør modne litt før du bruker den, sånn at surdeigsbaksten din hever seg fint, og smaken utvikler seg. Du kan bruke ulike blandingsforhold, alt etter hvor raskt du ønsker starteren bakeklar.
Porsjoner: 1 porsjon
Vanskellighetsgrad Superenkel
Tidsbruk over 60 min

Ingredienser

  • 1 del surdeigstarter (eks. 50 g) Se oppskriften på "Fin surdeigsstarter" Link på notater
  • 1 del vann (eks. 50 g)
  • 1 del hvetemel (eks. 50 g)

Slik gjør du

  • Når du skal lage en aktiv surdeig kan du bruke ulike blandingsforhold, alt etter hvor lang tid du ønsker at starteren skal modnes. Det er vanligst å bruke en 1:1:1 blanding, altså like deler starter, mel og vann. Men, du kan også lage en 1:2:2 blanding, eller en 1:4:4 blanding. Forskjellen er at det med mer mel og vann vil ta litt lengre tid før starteren blir aktiv.
  • Se på oppskriften du skal bruke. Dersom det står i oppskriften at du skal ha en viss mengde surdeig, og du ønsker å lage en 1:1:1 blanding, vil dette si at du skal dele mengden i oppskriften på 3, og lage en aktiv starter der det er like deler starter, mel og vann. Eksempel 150 g = 50 g starter, 50 g mel og 50 g vann.
  • Sett en liten bolle eller et glass på kjøkkenvekten, og hell en del av starteren din over i bollen (for eksempel 50 g).
  • Hell så i en del vann (for eksempel 50 g), og rør det raskt sammen. En liten slikkepott er supert til dette.
  • Ha deretter i mel (for eksempel 50 g), og rør til du har en jevn røre.
  • Ha det over på et glass, og sett et strikk rundt glasset slik at du markerer hvor høyt opp blandingen står før den begynner å vokse.
  • La starteren stå på benken i 4-6 timer, kanskje også noe lengre. Hvor lenge starteren din må stå for å bli aktiv avhenger litt av hvor "god" den er, hvilken temperatur det er i rommet, eller til og med hvilken tid på året det er.
  • Når starteren har vokst til ca. dobbel størrelse, er tykk og fin, og bobler - er den aktiv og kan bakes med.
  • Ta gjerne "flytetesten" om du er usikker. Ta en liten skje starter, eller hell litt av starteren din over i vann. Hvis starteren flyter, er det klart for baking!
  • Husk også at du mater opp din "morstarter" etterhvert som du baker, slik at den holder seg frisk og fin.

Notater

Oppskriften på surdeigstarteren finner du her: Fin surdeigstarter
Denne oppskriften er hentet fra matprat.no.
Ønsker du å dele denne oppskriften?
Ikke gå glipp av siste nytt

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få de siste nyhetene før alle andre!